perjantai 18. helmikuuta 2011

Nunnukan sipulijauhelihapiirakka



Tässä tammikuussa ajattelin että nyt tekee mieli sipulipiirakkaa. Ehdotin tätä Mikille ja hän vastasi innoissaan että kyllä kyllä. No, siitä sitten pyöräytin parhaan ystäväni tuparilahjaksi tuomaan piirakkavuokaan sipulipiirakan, josta tuli niin hyvää, että Mikki vaati tekemään seuraavaksi ruuaksi toisen. Ja niinhän minä teinkin. Ja näin minä sen tein.

Nunnukan Sipulijauheliha-piirakka

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
125g margariinia tai juoksevaa rasvaa
1 tl suolaa
1 muna
1 dl kermaviiliä
1 dl juustoraastetta


Täyte:
400 g jauhelihaa
2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 dl kermaviiliä
1-2 dl ruokakermaa ja/tai maitoa
1 muna
2 dl juustoraastetta
mustapippuria
jauhettua paprikaa
suolaa

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta. Etsi kaikki tarvittavat ainekset esille ja tee ensimmäisenä taikina.
Nypi kaikki taikinan ainekset kulhossa sekaisin, kunnes taikina on kiinteä pallo. Jätä taikina noin puoleksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään.

Kuori ja pilko sipulit. Paista sipulit ruokaöljyssä läpikuultaviksi.
Paista jauheliha, mausta suolalla ja siirrä paistinpannu pois levyltä odottamaan muun täytteen valmistusta.

Sekoita kulhossa kermaviili, ruokakerma, lasissa rikki vatkattu kananmuna, juustoraaste sekä mausteet keskenään. Lisää sipulit, valkosipuli ja jauheliha ja sekoita täyte tasaiseksi.

Ota taikina jääkaapista ja painele se voidellun piirasvuoan pohjaan, jätä reunojen ylijäämät roikkumaan vuuan ulkopuolelle. Lisää täyte, ja jos tuntuu että nestettä ei ole tarpeeksi, lisää maitoa silmämääräisesti. Käännä piirakan reunat piiraan päälle.

Piiras paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa 45 minuuttia. Yleensä piiras on kiinteämpää ja helpompaa leikata seuraavana päivänä, jos sitä jää ensimaistelun jälkeen jäljelle.

(Taikinan pohja on kylläkin törkeästi plagioitu Marien ruokablogin jostain reseptistä.)

1 kommentti: